Träningsråd

För den oerfarne, kan det verka väldigt komplicerat att träna en jaktspringer till en fungerande jakt och (eventuellt) jaktprovshund. Visst kräver det kunskap och en del känsla för hur en hund fungerar, men det är definitivt inte svårare än att de flesta kan lära sig.

För snart 18 år sedan skrev jag min bok "Fågelhundsträning - på naturens vilkor". När det gäller själva jaktträningen är den fortfarande helt aktuell, men för den som vill bygga en trygg relation med sin hund, så rekommenderar jag vår senaste bok "Shadow". Dessa böcker finns att beställa på www.gyllerbodahundcenter.com

Det har skett en enorm utveckling för oss vad det gäller ledarskapet och i "Fågelhundsträning" är det som skrevs för 15 år sedan inte längre aktuellt. Som sagt här är det boken "Shadow - att skapa en skugga" som gäller.

Nu för tiden är i stort sett alla hundkurser baserade på belöningsträning och även i spanielvärlden smyger den här metodiken sig in.

För några år sedan deltog jag på en kurs för Andy Robertsson, känd cockerman från England. Med anledning av en av deltagarnas hundar, kommenterade Andy belöningsträningen med följande ord: "Den dagen då någon visar mig att det fungerar, då ska jag också börja med det!" Jag säger precis samma sak! Det finns ett par hundar i Sverige som kommit långt med ovanstående metod men jag påstår att dessa inte har den jaktlust som krävs för en riktig topphund.

Innebär då detta att man måste träna en spaniel med korrigeringar och hårda tag? Nej absolut inte! Om hunden har ett felaktigt beteende är det jag som tränare som misslyckats och det är jag som i så fall ska ha en smäll på fingrarna.

Om man följer metodiken i min bok så räcker det långt för och få en väl fungerande jakthund Men jag vill ändå här beskriva en del av de största fallgroparna som lurar för nybörjaren.

En jaktspringer av den rätta sorten är väldigt lättränad vilket får många att starta träning för tidigt och också att gå för fort fram. Min senaste hund började jag träna vid 11 månaders ålder och jag kommer absolut inte att förlora något på att jag väntade.

Detta innebär inte att jag bara legat på sofflocket. Vi har två regler för valpen, du ska lyssna när vi pratar och komma när vi ropar. 98% possitivt och 2% krav.

Jag pratade med en valpköpare för en tid sedan. Han berättade att hunden fick springa lös i skogen eftersom den hela tiden kom tillbaka. Helt förkastligt! Förr eller senare hittar den ett vilt och förföljer och det kan innebära att hunden aldrig blir stadig för vilt. Dessutom har den lärt sig att det är långt bort från husse som det roliga finns.

Lugn i apportering!

Apporteringen är nyckeln till framgång! Om man är väldigt noga med lugnet i hunden under all apportering, så lägger detta grunden till en bra stadga. Observera att en hund som sitter stilla absolut inte behöver vara lugn. Alltså ska vi vid varje tillfälle som hunden skickas se till att den är lugn i sinnet.

Stilstudie

Jaktträning

Apportering

Apportering o sök

 

Välkommen

Välkommen till fageljagarens.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar