Våra hundar

Fågeljägarens Dipper

Fetch är det senaste tillskottet.

Barnbarn till FTCH Buccleuch Pepper som stammar från David Lissett:s starka tiklinje.

Mamma Swift är en av de mest stilfulla hundar jag sett och dessutom väldigt lättränad.

En mjuk och rar hund som så här långt (7 månader gammal 10/3 -21) visar alla de anlag som en bra springer ska ha.

 GBFTW SJ(J)CH Fågeljägarens Black Kite

Dotter till Tit med mycket stil, kraft och fart.

Hösten 2018 fick hon välförtjänt sitt jaktchampionat.

Dessutom vinner hon som första svenska hund någonsin ett Novice (motsvarar vår öppenklass) i Storbritannien. Efter en run-off med fyra hundar avgår hon med segern.

 

Fågeljägarens Ruddy Duck

 

/img_0138.jpg

Vip är dotter till Kite och ett av 14 syskon.

I skrivande stund (2020-03-04) har hon precis fyllt ett år och för fem veckor sedan började jag träna henne. Hon är definitivt den mest lätttränade hund jag ägt sedan många år tillbaka. Farten finns där, stilen likaså, mjuk mun och spontan apportering och en fantastisk hund i det vardagliga livet.

Hon är i klass med Nicki som var den första hund jag startade på prov. Nicki gjorde en storartad karriär på jaktprov samtidigt som hon användes som kortdrivare på klövvilt.

 

Att bedriva avel är ett stort ansvar och det innebär att man måste ta konsekvenserna av de beslut som fattas. Naturligtvis görs varje parning i tron att resultatet ska bli det bästa men så är inte alltid fallet.

Gener från tidigare generationer ger sig plötsligt tillkänna och icke önskvärda egenskaper dyker upp. Den tik som skall gå i avel här får definitivt inte visa tendenser till hård mun eller ljud. Samtidigt skall stilen vara av yppersta klass, farten och jaktlusten på högsta nivå och någon form av aggressivitet får inte förekomma. Inte minst skall en spaniel vara väldigt lättränad.

Som en följd av detta så väljer jag bort en del av de tikar som jag behåller. De är alldeles utmärkta jakthundar men t.ex. ett litet pip diskvalificerar dem från att stanna i kenneln.

 

S(J)CH Misty Sian

 

Jessie köpte jag av John Edwards i Wales. Hans prefix Edwardiana finns framför ett antal framgångsrika hundar i Storbrittanien. Bland annat finner man dessa hundar i stamtavlan till David Lissetts mästerskapsvinnare.

Hundar lever inte så många år och Jessie finns inte mer.

Hon lade grunden till min nya tiklinje som utan tvekan producerar topphundar.

Jessie var dräktig när jag tog in henne till Sverige. Denna kull gav inte så mycket men desto bättre blev det i de kommande kullarna.

På Gunillas inrådan använde jag täckhundar som hade Jessies far FTCH Knockmany Jumbo i stamtavlan. Jag förstärkte alltså de anlag som denna hund är bärare av.

I den första kombinationen fick jag S(J)JCH Fågeljägarens Bearded-Tit. En alltigenom komplett hund som väldigt enkelt fick sitt championat.

S(J)JCH Fågeljägarens Bearded-Tit

Tit var en mycket kraftfull och stilren hund, det snår fanns inte som kunde stoppa hennes framfart. Som sin mor Jessie var hon en lysande markör.

Det har dessutom visat sig att Tit var en väldigt bra avelshund. I alla hennes kullar finns det en eller flera riktiga klasshundar.

Tit försvann från jordelivet för några år sedan.

 

I Jessies sista kull föds

S(J)JCH Fågeljägarens Gold Finch

Gamy är min senaste SM-vinnare.

 

Gamy är fantastisk hund som är väldigt ärlig och lättränad. En hund som aldrig medvetet förgriper sig utan alltid gör sitt bästa för mig.

Stil så det räcker och blir över.

Hon är startad tolv gånger på prov. Detta har resulterat i nio förstapris.

SM-vinsten är naturligtvis en stor merit men hösten 2015 startades hon på prov i England. Resultatet blev Runoff om första priset. Gamy fick en välförtjänt andraplacering vilket är den högsta merit en svensk hund uppnått i Storbrittanien.

Tyvärr har Gamy bara en kull valpar. Ett missbildat bäcken satte stopp för den karriären. Enda tikvalpen i kullen (Teal) får stanna i kenneln.

 

Far till Gamy:s kull är

S(J)JCH Chinachgook Gallileo

 

Leo köpte jag tillsammans med Ida Bergström av Norman Blakney på Irland.

Leo hade en stil och intensitet i söket som är något utöver det vanliga. Hans tre första SM-starter resulterade i placeringar. Dessutom var han med och startades på prov i England vilket resulterade i  ett CoM.

Efter en svår skada fick tyvärr Leo avlivas

 

 

 

Välkommen

Välkommen till fageljagarens.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar